Pink Floyd – Piper At The Gates Of Dawn / A Saucerful Of Secrets / More / Ummagumma
Pink Floyd – Piper At The Gates Of Dawn / A Saucerful Of Secrets / More / Ummagumma

Pink Floyd – Piper At The Gates Of Dawn / A Saucerful Of Secrets / More / Ummagumma

Het muzieknieuws van een paar maanden geleden was ronduit geweldig. De voor velen zeer gewilde Pink Floyd-albums werden stuk voor stuk eindelijk weer op vinyl uitgebracht. In juni presenteerde Warner de eerste vier platen van Floyd. The Wall en The Division Bell kwamen vorige week (26 augustus) uit, op 23 september volgen Atom Heart Mother, Meddle en Obscured By Clouds en later dit jaar de rest. Zie hieronder een review van het eerste kwartet.

Door Dennis Dekker en Harry Prenger

Te beginnen bij de illustere eerste twee platen waaraan het eigenzinnige bandlid en de tevens geniale songwriter Syd Barrett op meedeed: The Piper At The Gates Of Dawn en A Saucerful Of Secrets. Wat blijkt? Qua muziek is het anno 2016 nog altijd met recht ‘een nice pair’ te noemen.
Voor muziekliefhebbers zijn deze heruitgaves een zegen. Geen tweedehands krakend rommelmarktexemplaar meer en ook de cd uit de negentiger jaren kan eigenlijk de prullenbak wel in.
Deze verse plakken vinyl klinken namelijk als klokken. Was het Floyd-debuut in 2007 al eens verschenen als luxe cd-box vanwege de 40e verjaardag van de plaat, nu is daar de heruitgave van de oorspronkelijk vinylplaat. Zonder een extra toegevoegde uitklaphoes, zonder een inlay met teksten, zonder poespas. Feitelijk krijgt de luisteraar alleen datgene waar het écht om draait: de muziek.
Daarover gesproken: die muziek kwam grotendeels uit de koker van Barrett. Hij was het creatieve brein van het Floyd-debuut dat tussen februari en juni van 1967 opgenomen werd en 5 augustus 1967 verscheen.
Of het nu de muziek was zoals die weergaloze psychedelische stukken Astronomy Dominé, Chapter 24 en Take Up Thy Stethoscope And Walk, of de ronduit surrealistische teksten van The Gnome, The Scarecrow, Mathilda Mother, Lucifer Sam en Bike. Hij putte uit literatuur (J.R.R. Tolkien, Hilaire Belloc en het Chinese Boek der Veranderingen I Ching), maar kon ook zeer treffend schrijven over zijn Siamese kat, zijn toenmalige vriendin Jenny Spires en tevens pende hij onder andere een zeer levendig, existentialistisch verhaal over een vogelverschrikker.
De band werd populairder en populairder. Dat kwam door tekst en muziek. Maar ook door hun hallucinerende concerten. Die werden drukbezocht.
Dat succes vond de geniale gek Barrett maar moeilijk. Hij kon er eigenlijk niet mee omgaan. Hij gebruikte veel drugs en ging geestelijk achteruit. Zo zeer zelfs dat de opnames voor het tweede album in gevaar kwamen.
Daar begon men al mee, pal na de release van het debuut, in augustus en oktober van 1967. Dat leverde ondanks alle strubbelingen onder andere het geweldige nummer Jugband Blues op waarvoor producer Norman Smith op uitdrukkelijk verzoek van Barrett een Salvation Army-orkest inschakelde. Hun denkwijze over de rol van dat orkest was echter totaal verschillend. Daar waar Smith het ondersteunend bedoelde, wilde Barrett juist dat het orkest totaal los ging. Dat verschil in interpretatie hoor je uiteindelijk vooral zeer goed terug in de laatste minuten van het nummer.
Toch bleef het moeizaam gaan met de tweede plaat. Barrett was van tijd tot tijd redelijk onhandelbaar en qua input onbetrouwbaar. Zowel op het podium als in de studio. Met als gevolg dat gitarist David Gilmour in januari 1968 aan de band toegevoegd werd. Even was de band als vijftal actief, maar eind januari werd Barrett voorgoed uit de band gezet.
De rol van Roger Waters als songschrijver groeide per direct en als collectief was men verantwoordelijk voor het geweldige titelnummer. Andere te gekke songs op dit album? Set The Controls For The Heart Of The Sun, Let There Be More Light en fluweelzacht door songschrijver Richard Wright gezongen Remember A Day. (DD)

Over het vinyl:
Piper At The Gates Of Dawn / A Saucerful Of Secrets: Een paar kleine verschillen met de persing en de looks van weleer? De platen zijn dit keer op 180 grams vinyl uitgebracht, dat was indertijd niet het geval. De re-issues zijn verder zeer sober uitgevoerd. Geen gatefoldhoezen, geen toegevoegde teksten: enkel een plaat, een hoes en die geweldige muziek. Voor Floyd-fans voegt de reissue misschien wat weinig toe. Die hebben die LP’s natuurlijk allang. Daarnaast zullen zij met smart wachten op de box The Early Years 1965-1972 die op 11 november uitkomt. Daarop staat namelijk wél veel extra materiaal. En de hoezen? Die wijken aan de voorkant praktisch niet af. Hooguit lijken de kleuren van de twee psychedelische hoezen wat minder flets. De achterkanten zijn wel wat veranderd. Daar waar de rand aan de achterkant van A Saucerful Of Secrets rondom licht was, is deze nu zwart geworden. Daarbij zit de vouw aan de buitenkant van hoes nu natuurlijk aan de binnenkant. Daardoor ziet de achterkant er wat strakker uit. (DD)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het najaar 1969 als dubbel-lp verschenen Ummagumma moeten we zien als een schone lei. Als opstapje om na het vertrek van Syd Barrett en diens lieflijke liedjes, via de experimenteerdrang van Rogers Waters te belanden bij de legendarische jarenzeventig albums. Op dit buitenbeentje in de Pink Floyd discografie mogen de vier overgebleven bandleden eerst nog afzonderlijk stoeien met geluidskunst en songvormen. In David Gilmours compositie The Narrow Way schemert reeds de latere Pink Floydsound, net als in de pastorale folksongs van Waters, compleet met geluidseffecten van tsjilpende vogels, bromvlieg en een vliegenmepper.
De andere plaat bevat een weergave van de optredens in die tijd. Ook op het podium nam de band ruim afstand van de studioversies. Aan de hand van psychedelische improvisaties klonken deze een stuk ruiger en uitbundiger. De uitvoering van Careful With That Axe Eugene werd vooral bekend vanwege de oerschreeuw tijdens de intro. Overigens speelde de band een van de vroegste versies van dit werk, onder de titel Keep Smiling People, tijdens een optreden in ons eigen Paradiso, mei 1968.
Maar wat blijft er na bijna vijftig jaar over van dit curieuze album? Nou, beslist veel moois. Ummagumma is een auditieve ontdekkingsreis, een beetje excentriek, maar met de terugwerkende kracht van deze reissue klinkt de plaat nog altijd uiterst geïnspireerd.

Dat geldt ook voor de soundtrack van de intussen weliswaar gedateerde drugsfilm More. De plaat, die enkele maanden voor Ummagumma verscheen, bevat instrumentale sfeermomenten en folkachtige songs. Én de cultklassiekers Cirrus Minor en The Nile Song. Ofwel: na een dromerig genieten van natuurschoon volgt het brute ontwaken in de vorm van een stevige brok proto-metal. Een dergelijk contrast zou het herboren Pink Floyd gaan typeren onder de artistieke hoede van Roger Waters. (HP)

Over het vinyl
Soundtrack From The Film More / Ummagumma: Ondanks dat met name Ummagumma nog vrij makkelijk is te vinden in bakken tweedehands, zijn deze twee reissues, zeker voor wie een zwak heeft voor vers vinyl, erg de moeite waard. Enkele opvallende verschillen met de oorspronkelijke uitgaven: in het oneindige spiegeleffect toont de originele hoes van Ummagumma, linksboven in de spiegel waar Richard Wright op een krukje zit, een exemplaar van A Saucerful Of Secrets. Op de nieuwe hoes is dit om onduidelijke reden weggelaten. Het beroemde gele label met Harvestlogo is vervangen door een detailvariant in donkerblauw. Pluspunt is dat op de heruitgaven een barcode ontbreekt, zoals het hoort natuurlijk. Jammer genoeg is de teruggevouwen flipbackrand aan de achterzijde van More niet overgenomen maar gefotoshopt.
Verder niets dan lof. De 180-grams persingen klinken ruisvrij en de weergave 'remastered from analogue tapes' zorgt voor een transparant en droog geluid. Effe wennen voor wie bekend is met de originele, analoge opnamen, waarvan de authentieke klank beter lijkt te passen bij de muziek van toen. Lijkt, want deze reissues bezitten een heel eigen karakteristiek: neutraal, zonder inkleuring of versiering. Je hebt geen moment het gevoel dat je naar een digitale restauratie luistert. (HP)


Directe link naar dit bericht

Lees de LP recensies...

Bauer – Eyes Fully Open

14-11-2016
 

Postcards From Mars – Growth

04-10-2016
 

The Breath – Carry Your Kin

10-08-2016
 

Peter Gabriel - Up

26-07-2016
 

The Void* - Values

23-07-2016
 

Us - Peter Gabriel

15-07-2016
 

The Fire Harvest - Singing, Dancing, Drinking

11-07-2016
 

Fargo (Year Two) - Jeff Russo

11-07-2016
 

So - Peter Gabriel

10-07-2016
 

New Cool Collective & Matt Bianco – The Things You Love

06-07-2016
 

LP Recensie Radiohead – A Moon Shaped Pool

30-06-2016
 

LP Recensie Pet Sounds - The Beach Boys

27-06-2016
 

LP Recensie Totally Stripped- The Rolling Stones

22-06-2016
 

LP Recensie Kraak & Smaak – Juicy Fruit

19-06-2016
 

LP Recensie Donnerwetter - Pavlov Beauty Saloon

15-06-2016
 

LP Recensie Bob Dylan – World Gone Wrong

13-06-2016
 

Single recensie: Avery Plains - Unwritten Law / A Taste Of Bliss

06-06-2016
 

Karl Blau – Introducing: Karl Blau

02-06-2016
 

Sven Hammond Live

26-05-2016
 

Discohen – Popular Positions

25-05-2016
 

Captain Darlin’ – Waiting For A Train

14-05-2016
 

Jeff Buckley – You And I

07-05-2016
 

Hans Zimmer & Junkie XL - Batman v Superman: Dawn of Justice

01-05-2016
 

Submotion Orchestra - Colour Theory

28-04-2016
 

LP Recensie Roald van Oosten - Oh Dark Hundred

18-04-2016
 

PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project

15-04-2016
 

Monomyth – Exo

14-04-2016
 

Damien Jurado - Visions Of Us On The Land

07-04-2016
 

Iggy Pop – Post Pop Depression

18-03-2016
 

Bombay – Show Your Teeth

08-03-2016
 

John Coltrane – A Love Supreme: The Complete Masters

29-02-2016
 

Big Fish: Music From The Motion Picture

29-02-2016
 

Straight Outta Compton – Music From The Motion Picture

25-02-2016
 

Foo Fighters – Saint Cecilia EP

21-02-2016
 

Jett Rebel – Truck

15-02-2016
 

GoGo Penguin – Man Made Object

14-02-2016
 

DeWolff – Roux-Ga-Roux

05-02-2016
 

Suede – Night Thoughts

04-02-2016
 

Eefje de Visser – Nachtlicht

02-02-2016
 

De Staat - O

28-01-2016
 

Jeff Buckley – Grace

27-01-2016
 

Benny Sings – Studio

22-01-2016
 

Plaistow – Lacrimosa

19-01-2016
 

David Bowie - ★

12-01-2016
 

Primal Scream – Screamadelic

01-01-2016
 

The Black Crowes - Shake Your Money Maker / The Southern Harmony And Musical Companion / Amorica / Three Snakes And One Charm

18-12-2015
 

Flying Horseman – Night Is Long

16-12-2015
 

Manic Street Preachers – The Holy Bible

09-12-2015
 

Floating Points – Elaenia

09-12-2015
 

Roger Waters – The Wall

06-12-2015
 

Robbing Banks – This & That

04-12-2015
 

Bob Dylan - The Bootleg Series Vol. 12 1965-1966 The Best Of The Cutting Edge

30-11-2015
 

Sons of Kemet – Lest We Forget What We Came Here To Do

29-11-2015
 

Revere – Man Of Atom EP

27-11-2015
 

Stuart McCallum – City

19-11-2015
 

Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly

09-11-2015
 

Avery Plains – Avery Plains

06-11-2015
 

Plaistow – Titan

06-11-2015
 

Maison du Malheur - Stomping Ground

04-11-2015
 

Girl Band – Holding Hands With Jamie

23-10-2015
 

Peter Gabriel – 4 (Security)

16-10-2015
 

Peter Gabriel – 3 (Melt)

14-10-2015
 

Peter Gabriel – 2 (Scratch)

08-10-2015
 

Peter Gabriel – 1 (car)

02-10-2015
 

Scissor Sisters – Night Work

01-10-2015
 

Kamasi Washington - The Epic

01-10-2015
 

Richard Hawley – Hollow Meadows

26-09-2015
 

Glen Hansard – Didn’t He Ramble

21-09-2015
 

David Gilmour - Rattle That Lock

17-09-2015
 

Jett Rebel - Tight Like A Baby Tiger

17-09-2015
 

Iron Maiden - The Book Of Souls

14-09-2015
 

The Libertines – Anthems For Doomed Youth

13-09-2015
 

Ghost - Meliora

08-09-2015
 

Georgia – Georgia

07-09-2015
 

The Derek Trucks Band - Already Free

06-09-2015
 

Destroyer – Poison Season

01-09-2015
 

Hans Teeuwen & the Painkillers - Popstukken

31-08-2015
 

STAKBABBER - POLARIZED

29-08-2015
 

Leon Bridges - Coming Home

27-08-2015
 

Robert Glasper Trio – Covered (Recorded Live At Capitol Studios)

23-08-2015
 

The Frames – Longitude

14-08-2015
 

Drifter – Flow

12-08-2015
 

Roger Waters - Amused To Death

03-08-2015
 

Phronesis – Life To Everything

29-07-2015
 

STUFF. – STUFF.

21-07-2015
 

Tame Impala – Currents

16-07-2015
 

Bob Dylan - Slow Train Coming

12-07-2015
 

Patrick Watson - Love Songs For Robots

08-07-2015
 

Zuco 103 – The Best Of

01-07-2015
 

Florence And The Machine – How Big, How Blue, How Beautiful

25-06-2015
 

David Bowie - 'hours...' 

20-06-2015
 

John Metcalfe - The Appearance Of Colour

17-06-2015
 

Broadchurch - Ost - Ólafur Arnalds

16-06-2015
 

Rolling Stones - Sticky Fingers (Deluxe Set Double Vinyl LP)

04-06-2015
 

Dawn of Midi – Dysnomia

03-06-2015
 

Hiatus Kaiyote – Choose Your Weapon

29-05-2015
 

Sly & The Family Stone - Live At The Fillmore East

27-05-2015
 

Bony King - Wild Flowers

26-05-2015
 

The Gloaming – The Gloaming

19-05-2015
 

JJ Cale - Collected

14-05-2015
 

Bill Fay – Who Is The Sender

06-05-2015
 

Eska – Eska

30-04-2015
 

Hans Zimmer - Interstellar Ost

29-04-2015
 

Alabama Shakes - Sound & Color

23-04-2015
 

TOTO - XIV

20-04-2015
 

Fun Lovin’ Criminals - Loco

17-04-2015
 

Ryley Walker – Primrose Green

15-04-2015
 

Robben Ford - Into The Sun

13-04-2015
 

Gotcha! - Back To The Moon

09-04-2015
 

Godspeed You! Black Emperor – Asunder, Sweet and Other Distress

08-04-2015
 

Björk – Vulnicura

01-04-2015
 

Laura Marling – Short Movie

26-03-2015
 

Vandenberg - Vandenberg

21-03-2015
 

Game Of Thrones Season 4

20-03-2015
 

Matthew E White – Fresh Blood

18-03-2015
 

Various Artists – Ultra High Frequencies: The Chicago Party

10-03-2015
 

Stone Free - A Tribute To Jimi Hendrix

05-03-2015
 

Rhiannon Giddens – Tomorrow Is My Turn

03-03-2015
 

Janne Schra - Ponzo

27-02-2015
 

Father John Misty – I Love You Honeybear

23-02-2015
 

Matthew Halsall – Fletcher Moss Park

13-02-2015
 

Criolo – Convoque Seu Buda

06-02-2015
 

Natalie Prass – Natalie Prass

03-02-2015
 

The Decemberists - What A Terrible World, What A Beautiful World

27-01-2015
 

Sparks – Kimono My House (40th Anniversary Edition)

22-01-2015
 

Ghost Culture – Ghost Culture

10-01-2015
 

Eerste albums Richard Hawley weer optimaal verkrijgbaar

03-01-2015
 

Jaga Jazzist – 1994 – 2014 (boxset)

20-12-2014
 

R.E.M. – 7in-83-88 (Singles boxset)

13-12-2014
 

The Czars – Best Of

05-12-2014
 

William Onyeabor in volle glorie!

28-11-2014
 

Submotion Orchestra – Alium

20-11-2014
 

Scott Walker + Sunn O))) – Soused

14-11-2014
 

Kiasmos – Kiasmos

07-11-2014
 

Gary Clark jr. Live

31-10-2014
 

Greylag - Greylag

21-10-2014
 

Peru Bravo (Tiger’s Milk) -Various Artists

13-10-2014