Artiestencolumn

Bade - Miracle Wave

Het album “Miracle Wave” heeft voor mij een bijzondere lading.

Elk album draagt zijn eigen verhaal aangezien het een snapshot is van een bepaalde periode in je leven. Het eerste the Sheer album bij voorbeeld “The Keyword Is Excitement”, is volledig gebaseerd op mijn leven als tiener/twintiger. Muziek, biertjes, voetbal, meisjes. Heerlijk simpel maar niet perse ongecompliceerd. De beste platen ontstaan onder deze omstandigheden.

Vlak na de tour die op dat album volgde nam mijn leven een onaangenaam wending. Ik werd steeds meer moe en kreeg erge hoofdpijnen. Het bleek, na een ziekenhuisopname, dat mijn nierfunctie was gezakt onder de kritieke 15%. Dit hield in dat dialyseren of transplantatie ineens dingen waren waar ik rekening mee moest gaan houden. Gelukkig door een streng dieet en de juiste medicatie heb ik het uit kunnen zingen tot mijn 29e. Letterlijk uit kunnen zingen want ik schreef met the Sheer nog twee platen in deze periode. Waarvan de laatste “Here And Now And Long Before”, het meest betrekking heeft op die bewuste periode. Waar ik nog bij het tweede Sheer album volhield dat dit mijn levenskwaliteit niet zo zou beïnvloeden en dus enigszins naïef doorging met de rockster uithangen. Rond het derde album werd wel duidelijk dat dit er op dat moment niet meer inzat. Vandaar dat ik besloot de muzikale koers te veranderen in meer ingetogen muziek waar serieuzere teksten meer de ruimte konden krijgen. In mijn ogen een donker album waar in de verte een klein lichtje hoop brandt.

We moesten de tour die aan het album vast zat onderbreken, mijn gezondheid liet me nog niet compleet in de steek maar er moest iets op korte termijn gebeuren. Door de uitstekende begeleiding van mijn internist zijn we destijds het  traject van transplantatie ingestapt. Het gesprek werd binnen de familie gestart. Een vreemd gesprek, waar ik me destijds heel ongemakkelijk bij voelde. Ik wilde van niemand zo’n groot offer vragen, maar ondertussen realiseer je je ook dat het je leven kan redden. Uiteindelijk na veel onderzoeken bleek dat mijn moeder een ‚match’ met mij was.

Ik heb de nier van mijn moeder gekregen.

Na een voor mij relatief kort revalidatie proces voelde ik me herrezen. De hoeveelheid energie in mijn lichaam overviel me. Ook moet gezegd worden dat mijn moeder iets langer last heeft gehad van de ingreep. Logisch natuurlijk, want zoals ze het in het ziekenhuis uitlegden, ik werd beter gemaakt en mijn moeder eventjes zieker. Gelukkig is mijn moeder nu ook weer helemaal de oude.

Ik ben mijn moeder eeuwig dankbaar en daarom was het een klein gebaar om het nieuwe album aan haar op te dragen.

De eerste songs voor het album kregen vorm terwijl ik met Baskerville mee aan het touren was. Thijs en Bart van Baskerville hebben mij eigenlijk het podium weer opgesleurd, zij hebben me weer het zelfvertrouwen gegeven om de bühne op te stappen en me weer te durven verliezen in de muziek. Ironisch eigenlijk dat dit gebeurde door het nummer “Devil’s Town” dat geschreven was vlak voor dat het duidelijk werd dat er sprake was van een eventuele transplantatie. Het nummer gaat dan ook over hoe klein je wereld kan worden. Achteraf gezien is dit zelfde nummer de aanstichter geweest om weer te durven dromen, weer te reizen en menig festivalweide op z’n kop te zetten.

Na dit avontuur had ik genoeg songs liggen om na te denken over een volgende stap. Ik stuurde mijn demo’s op naar Sam Williams, een naam achter op een cd hoesje die ik grijs heb gedraaid. Tot mijn verbazing kreeg ik bericht terug of ik niet volgend weekend langs zou kunnen komen in Oxford. Ticket besteld en gaan! Daar ontstond een goede vriendschap en een muzikale klik. Sam heeft me heel goed geholpen om afgelopen paar jaar in kaart te brengen en te verwoorden in muziek.

Door de transplantatie ben ik een ander mens geworden. Ik ben me veel meer bewust van hoe fragiel het leven is, maar ook om altijd te blijven dromen. Want de wonderen zijn de wereld nog niet uit. In dit teken staat het album “Miracle Wave”. Afgelopen paar jaar voelen alsof ik op een magische geluksgolf zit. Op de plaat heb ik geprobeerd beide aspecten van die periode te belichten. De pure energie en blijdschap van het krijgen van een tweede leven, maar ook angst en twijfel van die periode daarvoor, tijdens en vlak na de ingreep.

Big love,

Bade