Vinylnieuws
“Radio presenteren is nooit mijn doel geweest”

“Radio presenteren is nooit mijn doel geweest”

31-03-2015

Ze kocht haar eerste vinylsingle al op 8-jarige leeftijd, en droomde lange tijd van een zangcarrière. Zangeres werd ze niet, maar Roosmarijn Reijmer (35) is alweer sinds 2007 radio-dj bij het prestigieuze 3FM. Aan Vinyl50 doet ze een boekje open over haar muzieksmaak: van New Kids on the Block tot Four Tet.

Door Jelmer Luimstra

Reijmer laat elke woensdag in haar radioshow op 3Voor12 Radio drie nummers horen uit de Vinyl50. Wat zijn haar eigen favoriete platen? Ik zoek haar op in het Hilversummer Mediapark. Op een belachelijk zonnige dag in februari ontvangt ze me in de studio’s van 3FM. “Goh, ben je zo jong?”, zegt ze verrast. “Ik had verwacht met een veel ouder iemand af te spreken.” Omdat we het over vinyl gaan hebben?, vraag ik, een 25-jarige journalist. “Ja, daarom eigenlijk.” We lopen naar boven en nemen plaats op een bankje. Recht voor ons zijn Coen en Sander bezig met hun middagshow. Bijzonder is dit tafereel allerminst voor Reijmer. Ze werkt al sinds 2000 bij 3FM. Eerst in de internetredactie, toen als muzieksamensteller om uiteindelijk te eindigen als dj. Van maandag tot en met donderdag presenteert ze 3VOOR12 Radio.

Hoe ontstond haar liefde voor popmuziek? “Ik was acht jaar toen ik begon met muziek consumeren,” herinnert Reijmer. “De cd was toen (red. 1987) nog een luxeproduct, dus vinyl was de standaard. Geld voor een volledige lp had ik niet, dus ik stortte me op singletjes. Ik had La Isla Bonita van Madonna, Tonight van New Kids on the Block en High Under the Moon van Tambourine.” Wilde ze meer muziek luisteren, dan zette ze een plaat op van haar ouders – van bijvoorbeeld Simon & Garfunkel, Queen of Neil Diamond. “Daar zaten wel veel krassen op,” weet Reijmer. “Hoe dat kwam? Mijn broer ging vroeger hinkelen op de lp’s. Hij legde ze op de grond en maakte er een hinkelbaan van. Ja, mijn ouders waren heel boos op hem.”

Wat was je eerste single?
“Fleetwood Mac met Everywhere. Die hoorde ik voor het eerst op de radio. Ik nam hem van de Top 40 op met een cassettebandje en bleef hem maar zingen. Omdat ik altijd blij was als hij op de radio kwam, wilde ik hem zelf ook hebben. Waarom ik hem zo mooi vond? Ik denk dat het te maken heeft met de koortjes. Ik ben eigenlijk altijd al verzot op koortjes geweest. Of het nu om Simon & Garfunkel, Fleetwood Mac of iets moderns als Temples gaat: zolang er goede koortjes in zitten, vind ik het tof.”

Welke plaat doet je terugdenken aan je jeugd?
Siamese Dream van Smashing Pumpkins. Die staat symbool voor mijn gehele pubertijd. Ik zat op het Baarnsch Lyceam, een van de vijf oudste lyceums van Nederland. Er waren daar veel subculturen. Je was skater, alto of kakker. Ik was alto, en daar hoorden de Smashing Pumpkins natuurlijk bij. Ik herinner me dat ik met mijn vrienden een paar keer heel stoned werd in het schoolbos. Al blowend luisterden we naar Siamese Dream. Het klonk alsof een koe 100 meter verderop in mijn oor stond te loeien (lacht). Hoe ik er uitzag? Ik droeg Dr. Martens en had heel veel zwarte kleding. Een keer liet ik mijn haar veel te kort knippen. Ik heb krullen, dus met kort haar ontstond ineens een soort afro. Het stond verschrikkelijk.”

Veel radiopresentatoren waren op hun zevende al in de weer met zelfgemaakte radio’s en kindermicrofoons. Zo niet Reijmer, zij wilde eigenlijk zangeres worden. Tijdens haar lyceumtijd zat ze in verschillende schoolbandjes, maar die droom heeft ze lang geleden laten varen. “Het werd hem gewoon niet,” zegt Reijmer. “Mijn talenten lagen elders.” Zingen doet ze nog wel, maar vooral achter het stuur. Of expres vals en dan live op de radio.

Reijmer wilde wel in de muziek werken, dus wat moest ze doen? “Ik begon me af te vragen wie de liedjes op de radio mochten uitzoeken,” zegt ze. Tot haar verbazing bleken dat er maar tien mensen in heel Nederland te zijn. Hoe word je dat? Journalistiek studeren leek een stap in de goede richting. Na haar afstuderen kon ze in 2000 gaan werken op de internetredactie van 3FM. In 2003 werd ze muzieksamensteller – de felbegeerde baan – om vanaf 2007 bij 3FM zelf achter de microfoon te stappen. “Toch is radio presenteren nooit mijn doel geweest. Het maakt me nog steeds niet zoveel uit of ik muziek samenstel of een programma presenteer, zolang ik maar bij de radio kan werken.”

Welke plaat symboliseert je radiocarrière het beste?
“Toen ik net bij de radio kwam werken, had Toploader net een hit gehad met Dancing in the Moonlight. Hun volgende single was Achilles Heel. Die single flopte nogal, maar ik was er ontzettend fan van. Ik moest een keer invallen als producer bij Gerard Ekdom, die ook net bij 3FM werkte. Hij presenteerde, en ik moest de telefoon opnemen. Maar telkens als hij dat nummer draaide, werd er geen telefoon opgenomen. Dan ging de radio superhard en luisterden we naar Achilles Heel. Ook al is het geen hit geworden, het werd uiteindelijk wel 3FM Megahit. Waarschijnlijk was dat omdat wij er zulke liefhebbers van waren en er iedereen mee hadden aangestoken (lacht).”

Vinyl is bezig met een revival. Doe je hier zelf aan mee?
“O, zeker. In mijn cd-periode heb ik al mijn oude singles weggegooid. Ook de lp’s uit het ouderlijk huis hebben het niet gehaald. Je dacht: die heb je nooit meer nodig. Nu heb ik spijt als haren op mijn hoofd, want sinds drie jaar heb ik opeens weer twee platenspelers. Een professionele met een studiosetje op zolder, en een Crosley in de woonkamer. Zo’n mobiele platenkoffer als de Crosley staat leuk in de huiskamer, dus ja, ik doe helemaal met die hype mee (lacht). Ik ben een trendvolgende vinylkoper geworden. Mijn mooiste hoezen hangen zelfs aan de muur.”

Volg je slechts de hype, of gaat het dieper dan dat?
“Goede vraag. Ik denk dat de hernieuwde interesse in vinyl bij mij te maken heeft met het feit dat ik sinds enkele jaren veel meer naar elektronische muziek luister. Veel elektronische releases komen alleen op lp uit. Geen Spotify, geen iTunes, slechts op vinyl. Zoals? Four Tet en Burial, bijvoorbeeld. Vaak kreeg ik dat soort releases op vinyl binnen om voor 3FM te beluisteren. Zonder platenspeler kon ik dat niet doen, dus haalde ik er snel eentje in huis. Ik had de nummers natuurlijk ook kunnen downloaden, maar ik vind dat je muziek moet aanschaffen als je het mooi vindt. Anders heb je supermooie MP3’s, maar voel je je smerig omdat je de originals niet hebt. Verzamelen is voor mij belangrijk. Ik heb ook duizenden cd’s thuis liggen.”

Wat vind je eigenlijk van de herwaardering van vinyl?
“Ik draag het een warm hart toe. Het zorgt ervoor dat mensen weer hele albums luisteren en ervoor gaan zitten met de hoes in de hand. Mensen nemen van A tot Z tot zich wat de artiesten hebben bedacht. Dat is te gek. Samen plaatjes draaien in de huiskamer, of je het nu doet op een Technics of een Crosley, is leuk. Om de dertig minuten moet je zo’n plaat weer omdraaien, dus het is echt een gezelschapsspel. Het gaat om het beleven van muziek. De mooiste hoezen van het jaar moet ik op vinyl hebben. Die van Sohn bijvoorbeeld (red. Tremors), met groot zijn naam tegen een achtergrond met een Ijslands landschap. Of Sun Structures van Temples. Ze zijn naar een oud kasteel gegaan en hebben een heel dreigende landschapsfoto gemaakt. Dat is bijna een schilderij.”

Van welke artiest heb je de meeste platen?
“Blur! Ik was in de jaren ’90 best wel van de Britpop. Parklife is mijn favoriete album allertijden en van Blur heb ik alles op vinyl. Blur bezingt het alledaagse leven, maar ieder album is weer totaal anders. Ze hebben de roots van jaren zestig-bands als The Kinks en Traffic, en dat levert koortjes op die ik heel erg tof vind (lacht). De ongelooflijke creativiteit die daar in zit, heeft me altijd aangesproken. Ik vond ze veel interessanter dan Oasis. Tijdens Blurs vorige tournee ben ik drie keer naar hun shows in Engeland gegaan. Twee kleine shows en een grote in Hyde Park. Ik weet niet of ik nog een keer naar Engeland zou gaan voor ze, want het kost veel. Het was mijn hele zomervakantie, die drie gigs. Maar zo’n groot reünie-optreden, die moet je tussen de Engelsen ondergaan. Zoiets als de HMH voelt dan als een tweedehands theezakje.”

Welke plaat viel je het meest tegen?
“Het tweede album van The Feeling (red. Join With Us uit 2008). Dat was echt een mislukking. Het eerste album vond ik zo mooi, die heb ik zo vaak geluisterd. Het was echt een evenement dat die tweede er kwam, maar hij was helemaal niks. Ik heb het goed geprobeerd te vinden, maar er was werkelijk gaan zak aan. Wat er zo slecht aan was? Het waren gewoon geen goede liedjes. Het was zo’n typische moeilijke tweede, een rip-off van Queen.”

Welke plaat moeten we allemaal luisteren?
“Moodymann met zijn nieuwste album (red. Moodymann uit 2014). Hij is een technoproducer uit Detroit, maar zijn laatste plaat is een ongelofelijk fijne soulplaat. Tussen de liedjes door geeft jij ook les over Detroit en het ontstaan van house. Dat doet hij met allemaal fragmenten en comedy. Hij vertelt bijvoorbeeld over het ontstaan van de mensheid. De eerste mensen op de wereld waren volgens hem zwart. Ergens in Afrika hadden ze miljoenen jaren geleden leven gevonden, en die mensen spraken geen Frans. Het waren gewoon de eerste zwarte gasten, die zeiden: waar ben ik? En nog belangrijker: hoe kom ik naar Detroit? Erg geestig. Het is een heel relaxed album, dat hier en daar ook heel diep gaat. Bijzonder, divers en creatief. Als je nog nooit een Detroit-houseplaat hebt beluisterd, moet je voor Moodymann gaan.”

Naar welke plaat kijk je het meest uit?
“Four Tet! Hij komt dit jaar met een nieuw album. Hij draait overal, ook op Lowlands. Hij maakt een supernieuwe sound, maar gebruikt herkenbare elementen. Ik kan niet wachten op wat hij nu weer heeft bedacht in zijn studio.”

fotocredits: Husne Afsar


Directe link naar dit bericht

Meer vinylnieuws...

Hoe voorkom je grijsdraaien?

02-06-2016

The Naked Lunch van William S. Burroughs op splatter vinyl

30-05-2016

Vinyl50 bij de bron: Record Industry Haarlem

25-05-2016

Peter Gabriel brengt half-speed remasters uit van So, Us en Up

24-05-2016

Vandaag bestaat Pet Sounds 50 jaar, volgende maand reissue

16-05-2016

Wat zegt het gewicht van een LP?

13-05-2016

TV-tip: Prince-avond op NPO3!

23-04-2016

Legendarische Prince overleden

21-04-2016

Best verkochte Record Store Day Releases bekend

20-04-2016

Record Store Day 2016: vinyl vieren met een randje

17-04-2016

Sugar Mountain presents Son Little; wij verloten 5 x vinyl!

15-04-2016

Veiling uniek vinyl voor goed doel

15-04-2016

Omzet vinyl blijft stijgen!

12-04-2016

Overzicht Instores Record Store Day 2016

05-04-2016

Leven na de dood via And Vinyly

30-03-2016

TV-tip! Vanavond 2 documentaires over Jeff Buckley

26-03-2016

Beatles-plaatje verkocht voor uitzonderlijk hoog bedrag!

23-03-2016

Speciale RSD-release van de Paradiso Vinylclub!

21-03-2016

Vinylsingle clipprimeur Susanne Alt!

18-03-2016

Releaselijst Record Store Day 2016 bekend!

08-03-2016

Interview met Robin Piso van DeWolff: ‘Roux-ga-roux staat voor soulvol en sexy’

19-02-2016

Eefje de Visser is de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day 2016

18-02-2016

Binnenkort: documentaire Typhoon - Blues en Blessings

17-02-2016

WINACTIE tickets Paradiso ex-frontman Black Crowes

15-02-2016

HBO-serie VINYL start maandag as

12-02-2016

Draagbare platenspeler geïnspireerd op de banaan van Andy Warhol!

11-02-2016

HBO-serie VINYL gaat van start!

07-02-2016

TV-tip! Masterclass Vinyl van Het Klokhuis NPO3

05-02-2016

Dust & Grooves is meer dan koffietafelboek over vinyl

01-02-2016

Stijging aantal platenzaken in Nederland

19-01-2016

Platosonic: King Charles presenteert 'Gamble For A Rose'

18-01-2016

Eerbetoon David Bowie op NPO Cultura

15-01-2016

Poplegende David Bowie overleden

11-01-2016

David Bowie- Blackstar nu uit!

08-01-2016

Interview: Eefje de Visser - Nachtlicht

07-01-2016

Wat waren de meest verkochte platen in de Vinyl50 in 2015?

30-12-2015

Gouden Elpee voor Typhoon!

28-12-2015

‘David Bowie is’ een overweldigende, zeer verslavende totaalexpositie

23-12-2015

Vinyljaarlijstjes 2015 van onze redactie!

20-12-2015

The White Album 0000001 duurste plaat ooit

08-12-2015

Typhoon maakt themalied SR15: 'Niet Weglopen'

07-12-2015

Vinylzaak van 2015: Wim's Muziekkelder

07-12-2015

Win kaarten voor PAUW in Paradiso op 20-12-2015!

03-12-2015

Vinyltentoonstelling kunstenaarsplaten!

26-11-2015

Ringo Starr biedt 0000001 White Album aan op veiling!

26-11-2015

Wat is volgens jou de vinylzaak van het jaar?!

24-11-2015

TV-tip: David Gilmour documentaire op BBC2

14-11-2015

Steeds meer jongeren kopen vinyl!

11-11-2015

WAX Record Fair LA & The Art of Vinyl Mastering!

23-10-2015

Maak elke dag kans op een LP!

14-10-2015

Vinyl50 viert 1-jarig bestaan!

13-10-2015

Vrijdag 27 November: Black Friday

06-10-2015

Verticaal vinyl luisteren!

05-10-2015

Elpee verslaat streamen in Amerika

30-09-2015

Brian Eno spit door vinylarchief van John Peel!

29-09-2015

Platenspeler: € 27.000 lichter, maar 43 kilo zwaarder!

25-09-2015

Nieuw platenlabel Final 500 Records opent deuren voor upcoming acts

11-09-2015

Dikke allesomvattende vinylboxset van Neko Case verwacht

07-09-2015

Winactie: Sugar Mountain Festival zondag 6 september in Paradiso

04-09-2015

Take A Look At Me Now! Phil Collins kondigt heruitgaven aan

02-09-2015

Platenhoezen ontworpen door Andy Warhol

23-08-2015

Tortilla-LP: ‘vinyl’ om op te vreten

21-08-2015

Speciale releases David Bowie vanwege internationale Bowie tentoonstelling in Groninger Museum

19-08-2015

Off The Record: Gloednieuw muziekprogramma op CanvasTV dit najaar

13-08-2015

Blog door Music on Vinyl gewijd aan platenzaken

06-08-2015

Martin Scorsese en Mick Jagger produceren rock ‘n’ roll dramaserie ‘Vinyl’

04-08-2015

Gelimiteerde dubbelvinyl edities Peter Gabriel op komst

01-08-2015

Born in the Echoes grootste stijger in de huidige Vinyl50

29-07-2015

Vanavond op Canvas: 7 ages of Rock

19-07-2015

Top 10 verkocht vinyl eerste half jaar van 2015

15-07-2015

Eigenaar platenhuis 't Oor in Almere op zoek naar opvolger

13-07-2015

Vanavond in DWDD Summerschool: Kind of Blue- Miles Davis

02-07-2015

Verticale platenspelers?!

26-06-2015

Verdieping 2ehands platenzaak bezwijkt onder gewicht vinyl

24-06-2015

Pinkpop 2015

15-06-2015

Over de nr 1: Jamie XX - In Colour

11-06-2015

Gadgetwinkel Flying Tiger verkoopt sinds kort vinyl afkomstig van eigen label

05-06-2015

12INCH Festival in Haarlem op 31 mei as

26-05-2015

Do It Yourself: draaitafel gebouwd van Lego!

21-05-2015

Concerto 60 jaar feest- 16 en 17 mei in de Tolhuistuin

11-05-2015

Ruil & huilbeurs in Amsterdam 3 mei as

30-04-2015

LP-hoezen op gezichten, welke herken je?

26-04-2015

Hoe wordt een LP gemaakt?

25-04-2015

De nieuwe Vinyl50 en de best verkochte Record Store Day releases

22-04-2015

Docu over Wolflady Sharon Kovacs

21-04-2015

Zwart goud delven op Record Store Day in vinylstad Heerlen

19-04-2015

Uitgelicht: Platenzaak Licks - Leeuwarden

17-04-2015

Rappe opmars vinyl in Nederland!

14-04-2015

Ook Engeland heeft vanaf vandaag Vinylcharts!

13-04-2015

Mega-platenbeurs in Utrecht 11 en 12 april

10-04-2015

Vinyl50 Drawings: Alamo Race Track

09-04-2015

Interview Tim Knol: ‘ik ben niet zo bezig met bands die nu succes hebben’

03-04-2015

Vinyl50 Drawings: Courtney Barnett

02-04-2015

Alles over Record Store Day 2015!

30-03-2015

Vinyl50 Drawings: Tom Waits

26-03-2015

Vinyl50 Drawings: Chasing Yesterday

20-03-2015

Braziliaan wil zijn grootste platencollectie van de wereld toegankelijk maken voor het publiek!

16-03-2015

Veel jonge vinylkopers!

10-03-2015

Vinyl50 Drawings!

05-03-2015

Platina voor Kensington

02-03-2015

Het maakproces van vinyl in 30 foto's!

25-02-2015

Fotoportretten van vinylverzamelaars

24-02-2015

16-JARIG VENTJE RUNT EIGEN VINYL PLATENLABEL

21-02-2015

GINGERPIG: MET HET OOG OP VINYL

20-02-2015

Aangeboden voor doe-het-zelvers ;-)!

19-02-2015

MISTER AND MISSISSIPPI - PLEZIER IN PLATENZAKEN

16-02-2015

Typhoon ambassadeur van Record Store Day 2015

12-02-2015

Nieuwsuur: Vinyl terug van weggeweest

08-02-2015

EERSTE 7” PARADISO VINYL CLUB

05-02-2015

VINYL50-PRIMEUR: NEDERLANDSE TOP 3

04-02-2015

Eurosonic Noorderslag: welke NL artiesten uit de Vinyl50 zijn te zien op het festival?

15-01-2015

Interview Plato Groningen: ‘music was my first love’

13-01-2015

Het best verkochte vinyl van 2014 in NL, VS en UK; een overzicht!

05-01-2015

Beste platenzaak van NL volgens...

30-12-2014

Alt-J This Is All Yours is geveild!

27-12-2014

SR14: Veiling gesigneerd vinyl Alt-J

22-12-2014

Zo wordt vinyl gesneden!

19-12-2014

Eerste Nederlandse nummer één notering in Vinyl50 sinds lancering: Anouks ‘Paradise And Back Again’.

10-12-2014

Record Industry verwacht nieuwe mijlpaal: 7 miljoen persingen in 2015

09-12-2014

Uitgelicht: Pulling Weeds van Paulusma

03-12-2014

Vinylverkoop groeit als een malle

27-11-2014

Platenbeurs door de ogen van een jonkie

25-11-2014

Soundz publiceert Vinyl50!

24-11-2014

Maak kans op 'The Keeper of Changing Winds' van Bregje Sanne Lacourt

23-11-2014

Typhoon vanavond in 3voor12 presenteert op TV NPO3

22-11-2014

Foo Fighters gaan door tot het bittere eind!

19-11-2014

IDFA: première docu Who the Fuck Is Jett Rebel

18-11-2014

De huidige nr 1: interessante feiten over Pink Floyd

16-11-2014

Nieuwe videoclip van Pink Floyd, vandaag album The Endless River op 1

12-11-2014

Maak kans op een mega limited coloured vinyl van Monomyth- Further!

10-11-2014

Vinyl50 in vinylspecial van OOR magazine

08-11-2014

Uitgelicht: Nieuwe binnenkomer Ibrahim Maalouf met Illusions

05-11-2014

3 x Pink Floyd in de lijst

29-10-2014

Vanaf heden Vinyl50 wekelijks in Revolver's Lust for Life!

22-10-2014

Vinyl50 in de media

20-10-2014

Lancering Vinyl50 is een feit!

13-10-2014

Vinyl50 bij 3voor12

13-10-2014

Vinyl50 in NRC

10-10-2014